Angststoornissen

Ongeveer 20% van de volwassenen in Nederland ontwikkelt tijdens zijn leven een angststoornis. Dat wil zeggen dat 1 miljoen mannen, vrouwen, jong, volwassen en oud een angststoornis hebben of hebben gehad. Hiermee zijn angststoornissen een van de meest voorkomende psychische aandoeningen. Het gaat bij angststoornissen om serieuze klachten die in verschillende allerlei vormen voorkomen. Heftige angstklachten verdwijnen meestal niet vanzelf en kunnen je leven steeds meer gaan beheersen. Met de juiste hulp en ondersteuning is het gelukkig wel mogelijk om weer grip te krijgen op je angsten en te leren hoe je ervoor kan zorgen dat je angsten je leven niet meer beheersen.

Iedereen ervaart wel eens angst of is weleens bang. In de basis is angst ook een heel nuttig en normaal mechanisme dat ons waarschuwt voor gevaar  en stelt ons lichaam in staat om zo goed mogelijk te reageren op een mogelijke dreiging. Denk maar eens aan een situatie in bijvoorbeeld het verkeer wanneer je plots moet uitwijken voor een andere auto. Binnen een splitsecond wordt adrenaline je bloed ingepompt en al je zintuigen staan direct op scherp om zo snel en effectief mogelijk te reageren. Of wanneer je bij wijze van spreken in een bos plots een grizzlybeer voor je hebt staan. Je angstmechanisme maakt je lichaam direct klaar om te reageren op de dreiging en om bijvoorbeeld te vechten of vluchten. Best een nuttig overlevingsmechanisme dus dat diep in ons brein is vastgelegd.

Maar wanneer de angst niet meer in verhouding staat tot de omstandigheden en er geen reële dreigende situatie is kan angst ook erg lastig zijn. Wanneer dit vaak gebeurt of je angstmechanisme steeds afgaat in bepaalde situaties waarin de angst eigenlijk niet in verhouding staat tot de situatie dan kan er sprake zijn van een angststoornis. De angst verliest dan zijn functie en wordt een belemmering voor het dagelijks functioneren. Angststoornissen kunnen zich op allerlei verschillende manieren uiten en zijn onder te verdelen in verschillende soorten:
– Specifieke fobie
– Paniekstoornis
– Dwangstoornis (obsessieve compulsieve stoornis / OCD)
– Gegeneraliseerde angststoornis (GAS / piekerstoornis)
– Sociale fobie
– Posttraumatische stress-stoornis (PTSS)

Gelukkig is het met de juiste hulp en ondersteuning mogelijk om een angststoornis aanzienlijk te verminderen en je leven minder te laten beperken door je angsten of er zelfs helemaal vanaf te komen. Soms kan het fijn zijn als er (ook naast een behandeling of therapie, of in het voor- of natraject hiervan) iemand is die met je meekijkt en ondersteunt en ook op praktisch gebied meedenkt in jouw proces. Route Vooruit biedt de begeleiding en ondersteuning aan mensen die op zulke momenten zo hard nodig is. Samen gaan we oefenen met het aangaan van je angsten en het weer onder controle krijgen van de emoties die bij je angsten komen kijken. Dit kan bij jou thuis zijn of op locatie en kan worden gefinancierd via de WMO in de gemeente waar jij woont. Onze begeleiding en ondersteuning is persoonlijk, professioneel en afgestemd op jouw behoeftes.

Heb jij of juist iemand in je omgeving op dit moment last van een angststoornis of een aanverwante hulpvraag en ben jij benieuwd of wij iets voor jou kunnen betekenen? Neem dan gerust contact met ons op! Wij geven eerlijk advies en denken graag met je mee.